Katter og stress

Katter og stress

Som atferdskonsulent får jeg definitivt flest forespørsler fra hundeeiere. Det kan ha med at hunden stilles større krav rundt deltakelse og tilpasning til samfunnet, men også at hundens problemer i større grad oppfattes og påvirker eieren.

En redd eller stresset katt vil kunne gå under radaren gjennom at den heller gjemmer seg, trekker seg unna eller lar det gå ut over seg selv (mer om det senere), og kattens utfordringer plukkes først opp når den gjør fra seg på uønskede steder eller er uten pels på et område.

Så hvordan fanger vi opp at katten strever med en utfordring?

Årsaker

For at en katt skal ha det godt med seg selv må som regel territoriet holde en viss orden og forutsigbarhet. Mens en hund har mest fokus på menneskene og resten av flokken, er kattens hovedfokus vendt mot det primære territoriet (som regel hjemmet) og det utvidete (som regel hagen, eller et visst område rundt hjemmet). Det betyr ikke at menneskene er uviktige, men tilpasninger her er ofte ikke nok til å løse utfordringen.

Katten kan derfor oppleve stress om den føler den ikke har oversikt og kontroll over hva som skjer på de områdene hvor den bor. Det kan være en ukjent eller uklarert katt som vandrer i hagen dens, eller kanskje også sniker seg inn på primærterritoriet, det kan være endringer som ommøblering eller oppussing, kanskje har den flyttet og mangler oversikt eller kanskje har det kommet til nye individer på området som barn, flere katter, hund eller ny kjæreste. Er katten litt stresset i utgangspunktet kan helgebesøk av svigermor være nok til å utløse en reaksjon.

Symptomer

    Mer eller mindre kontaktsøkende Gjemmer seg Vasker seg mer enn før – pelsløse partier kan forekomme Urinering/avføring på feile steder Oftere urinering Flass i pelsen Skvetter lett av lyder eller bevegelser Vokalisering Endring i døgnrytme Slår mye med halen Endring i matlyst Endring i humør

Hvilke symptomer som er mest fremtredende avhenger av problemet. Husk at noen av disse symptomene også kan være tegn på smerte, som også fører til stress.

Hva kan vi gjøre?

Er det endringer i urinering, mat/drikkelyst eller ekstra vasking på et område er det lurt å starte med en tur til veterinæren. F.eks. er urinveisproblemer relativt vanlig hos katt, og det kan gjøre at de tisser andre steder enn på kassen. Er det sykdom eller smerte til stede vil ikke atferdstiltak kunne hjelpe. Når det er sagt finnes det også diagnoser hvor det fysiske og psykiske henger tettere sammen, som ved kronisk blærebetennelse utløst av stress.

Generelle tips for stress:

    Forsøk å definere hva som trigger stressatferden og se hvordan du kan minimere dette.
    Lag et trygt gjemmested for katten, hvor ingen rører den, gjerne i høyden. Sørg for at den alltid har mulighet til å nå dette stedet. Lag til utkikksposter i og utenfor huset, slik at katten får mer oversikt. Sørg for at dokassen er tilstrekkelig ren og står et rolig sted i huset. La mat og drikke stå atskilt og på rolige steder (der ikke folk og dyr trakker rett forbi). Sett Feliway-diffuser i veggen, dette er kopi av de feromoner katten legger fra seg når den stryker kinnet mot beina våre, bordbein o.l. og betyr at her er det trygt og hjemmekoselig. Flere av disse kan hjelpe katten å dempe mildt stress. La katten komme til dere for kos, ikke tving dere på. Om du er usikker: stryk katten en gang eller to på kinnet, og vent. Stryker katten seg inntil hånden din innen 3 sekunder ønsker den kos, om ikke ønsker den ikke det akkurat nå.

Om disse tipsene ikke hjelper kan du ta kontakt med en atferdskonsulent med kompetanse på katt, og avtale et hjemmebesøk. På forhånd kan du gjerne filme noe av stressatferden, siden noen katter oppfører seg litt annerledes ved besøk. Sammen går en gjennom utviklingen av atferden, hva atferden består av, en observerer katten og ser på mulige triggere. Videre legger man en plan for hvilke tiltak som kan hjelpe. Det er som regel gode muligheter for at katten kan få det bedre.