Innkalling

Innkalling
Man vil så gjerne ha en hund som kommer straks man roper på den, men det er ikke alltid så lett å få til. Når vi trener andre øvelser har vi hunden i nærheten, men når den er løs er det ganske mye spennende som ligger mellom oss og hunden. Da er det ikke alltid vi blir prioritert først. Vi trener iherdig, men har lett for å glemme at innkalling egentlig har lite med lydighet å gjøre.

Når hunden er løs har den friheten til å utforske miljøet rundt den. Med sin fantastiske luktesans oppdager den lukter som er skjult for vår oppfatning. Hva den er mest opptatt av kommer an på hva rasen i utgangspunktet er avlet for, men typisk vil lukten av andre dyr og spiselige gjenstander komme høyt opp på listen. Kanskje trigges instinkter for å jage eller gjete, kanskje blir den nysgjerrig, kanskje er den bare veldig glad for å få løpe litt. Hunder skal sevlfølgelig få være interessert i sine omgivelser, noe annet hadde ikke vært sunt. Men når vi da ønsker at hunden skal komme tilbake til oss er det èn ting som gjelder: hvor interessant hunden synes det er å være sammen med oss.

Og dette er ikke noe du kan gjøre så mye med i det øyeblikket hundens fokus er et annet sted enn på deg. Motivasjonen for å heller være med deg må bygges opp i forkant. Jeg vil derfor dele litt tips her, samtidig som vi skal se på hvordan man kan bygge opp en sterk innkalling.

Tips for å bli interessant:

– Ha hovedfokus på hunden når dere er ute, ikke snakk i telefonen eller forsvinn for langt inn i egne tanker, hvertfall ikke hele tiden

– Gjør kjekke aktiviteter sammen som motiverer hunden til å holde seg sammen med deg. Dette kan være godbitsøk, gjemsel, skogsagility, plaske i elven eller hva nå hunden din setter pris på. Korte økter innimellom

– Snakk med hunden underveis, vær interessert i det den finner

– Øv innkalling uten at hunden må i bånd hver gang etterpå

– Gå plutselig i en annen retning enn hunden forventer eller gjem deg, slik at hunden lærer seg å følge med på deg (ikke gjem deg så godt at hunden blir stresset)

– Benytt smakfulle godbiter eller veldig gøye leker. Dette er nok den viktigste øvelsen hunden lærer, ikke spar på noe. Når hunden kan øvelsen går du over til variabel belønning – du belønner sjeldnere, men med større belønning.

– Ikke slutt å belønne når hunden kan det, da lønner det seg ikke lenger

Hvordan øve inn en solid innkalling:

– Finn et ord/en lyd som du ikke bruker i andre sammenhenger, ordet «kom» blir fort utvannet siden vi sier «kom her», «kom an» og lignende mange ganger i løpet av en dag uten at vi mener innkalling

– Gi hunden en konkret oppgave den skal gjøre når den kommer til deg, øv denne inn med hunden like ved først. Et eksempel kan være at hunden skal dytte snuten i din flate hånd. Konkrete oppgaver øker sannsynligheten for at den kommer til deg

– Øk avstanden mellom deg og hunden mens dere trener på oppgaven

– Sett på kommando ved å si ordet/lage lyden mens hunden er på vei

– Øv i gradvis vanskeligere miljøer med flere forstyrrende stimuli til stede

– Ikke misbruk kommandoen ved å benytte den i tide og utide

– Ikke ødelegg den under innlæringen ved å kalle på hunden mange ganger mens den er så opptatt av noe annet at den ikke får det med seg

– Ikke straff hunden om den ikke kommer, da ønsker den ihvertfall ikke å være med deg

– Hold treningen ved like med smakfulle/veldig gøye belønninger fra tid til annen

For å sikre seg ytterligere kan du lære hunden en innkallingslek, som trigger jaktinstinket og pirrer hundens ønske om å ikke bli etterlatt alene:

– Kast en godbit vekk fra deg, så snart hunden finner den løper du andre veien mens du kaller på hunden. Så snart hunden tar deg igjen belønner du rikelig med det beste hunden vet, enten godbiter eller lek

– Få noen til å holde igjen hunden mens du løper fra den og kaller på den. Når du har kommet litt avgårde slippes hunden og du belønner rikelig når den tar deg igjen

 

Lykke til! Ønsker du mer informasjon om trening av hund? Kontakt oss via kontaktskjemaet.