Nyttårsfeiring og kjæledyr

Nyttårsfeiring og kjæledyr

Nå nærmer det seg 31. desember og den verste dagen i året for mange kjæledyr. De høye smellene og lysglimtene skremmer dem, og det er ingenting de kan gjøre for å få det til å slutte. Frykten stiger utover kvelden og for dyr som har opplevd dette før kan det utvikles angst eller fobi, hvor responsen er langt kraftigere og varer lenger. I et forsøk på å være forberedt på fare leter dyrene etter signaler på at det farlige skal skje, i en del tilfeller utvikles derfor angst for andre lyder som kan minne om raketter også. Det blir derfor opp til oss eiere å gjøre dagen så trygg som mulig for dyrene våre.

Når man blir redd reagerer man ut fra personlighet og erfaringer. Ved sterk frykt slår instinktene til og man går inn i det vi kaller «fight/flight-modus» – enten skremme vekk det skumle eller flykte/gjemme seg. I virkeligheten finnes det flere f’er, noen fryser til og går inn i sin egen verden (freeze), noen later som ingenting og gjør noe helt annet for å stenge det ute (fiddle about) og i verste tilfelle kan man besvime (faint). Men de mest vanlige er fight eller flight. Fightere står gjerne i vinduet, lager mye lyd og ser veldig tøffe ut. Det er de derimot ikke, de forsøker bare å skremme vekk de skumle lydene. Andre gjemmer seg på den mest stille og trange plassen de finner for å komme seg unna. Uansett reaksjon trenger kjæledyrene hjelp og støtte gjennom kvelden.

For alle usikre kjæledyr er det lurt å lage til et gjemmested og gjøre dem godt kjent med dette på forhånd, slik at de vet hvor de skal gå når det smeller. Dette kan f.eks. være et bur med teppe over som alltid står åpent. Plasser gjemmestedet på det stilleste rommet i huset og dekk til vinduene. Kanskje har badet murvegger og små vinduer? Sett på høy musikk med rytme i for å skjule lydene. Har du mulighet til å la dyret være sammen med andre dyr den kjenner som er trygge, kan dette hjelpe.

Vær alltid sammen med dyret, lat som ingenting og ikke tving dyret til noe det ikke ønsker. Klarer du å avlede og sette dyret i gang med andre oppgaver eller å spise noe godt er det flott, om ikke trenger det at du er der uansett. For mange dyr er eier en del av strategien for å føle seg tryggere. Det er en myte at frykten blir verre av å trøste dyret, man kan ikke forsterke følelser. Gi dyret kos og oppmerksomhet om det søker det og oppmuntre det til å ha fokus på noe annet enn rakettene.

Det finnes en rekke hjelpemidler man kan bruke for å dempe frykt hos dyr, i tillegg til tiltakene over. For dyr som ikke har opplevd raketter enda, vil jeg alltid anbefale å benytte hjelpemidler fra kategorien moderat redde dyr, som en sikkerhet.

Moderat redde dyr

    For hund, katt og hest finnes feromoner ved navn Adaptil, Feliway og Confidence. Feromoner er som en blanding av en duft og et hormon – et duftstoff med mening. Dette oppfattes av et eget organ kalt det vomeronasale organ og går rett til den ikke-tenkende delen av hjernen. Dyret kan altså ikke velge det bort, men i noen tilfeller vil det ikke være nok virkning til å dempe frykten. Preparatene i salg er kjemiske kopier av dyrenes naturlige feromoner som de benytter i kommunikasjon med hverandre. Det finnes flere typer feromoner, men disse inneholder de beroligende som hjelper dyret til å dempe frykt og takle stress på en bedre måte. Dyr blir ikke sløvet av feromoner og du kan kjøpe dem reseptfritt hos dyrlege, dyrebutikk eller på nett. Det finnes også flere naturlige næringsstoffer som på forskjellige vis demper frykt, hjelper dyret til å takle stress og understøtter ro uten å sløve dyret. Eksempel på virkestoffer er l-tryptofan, l-teanin, b-vitaminer og kasein. Disse kan kjøpes reseptfritt i form av tabletter eller flytende mikstur. Eksempler på preparater: Aptus Relax, SereneUM, Kalm, iHarmoni, CalmAid. Det finnes også i fôr som Royal Canins Calm og Hill’s Urinary Stress for hund og katt. For hunder finnes Thundershirt, en skjorte som festet tett på hundens kropp og virker beroligende, etter modell av metoder på mennesker med angst.

Svært redde dyr

    Har dyret allerede utvikler angst eller fobi må man ofte til med angstdempende medisiner for å komme gjennom kvelden på en god måte, gjerne i kombinasjon med feromoner. Det er viktig å ha en medisin som virker raskt, men som ikke gjør dyret sløvt. Da vil det gjerne være minst like redd som før, uten å være i stand til å reagere ordentlig, noe som gjør frykten verre. De vanligste preparatene til bruk for hund og katt er Sileo og Xanor, som fås på resept hos veterinær. Sistnevnte vil også påvirke minnet, slik at dyret ikke husker eventuelle sterke emosjoner tilknyttet hendelsen. Den kan også gis innen en halvtime etter at dyret har blitt redd, for samme effekt. Det kan derfor være lurt å ha noen ekstra tabletter liggende i tilfelle noen skyter opp raketter i dagene etter nyttårsaften.

Trening

De aller fleste kjæledyr blir bedre av angst eller fobi for lyder ved å trene på det. Første fase går ut på å gjøre dyret vant til å høre lyden uten at det fremkaller frykt. Finn lydfiler eller kjøp en cd til formålet hos veterinær/dyrebutikk og start på helt laveste lydnivå. Spill av lyden i noen minutter mens dere fortsetter med vanlige aktiviteter i hjemmet. Om dyret viser tegn til stress eller frykt avslutter du med en gang og sørger for at lyden blir lavere neste gang. Sett gjerne høyttaleren i vinduet, slik at lydene kommer fra riktig sted. Øk gradvis lydvolumet, men gå sakte frem.

Når du har kommet så høyt at lyden er reell uten at dyret reagerer, starter neste fase som går ut på å koble lydene til en annen emosjon enn frykt. Samtidig som dere spiller av lydene gir du smakfulle godbiter til dyret, leker en rolig lek eller annet som dyret liker. Det er viktig at det foregår rolig, slik at en ikke initerer stress. Målet her er at lydene skal skape en positiv forventning hos dyret.

Om du opplever utfordringer er du alltid velkommen til å ta kontakt for veiledning, bruk kontaktskjemaet http://petsinprogress.no/testside/

Da gjenstår det å ønske dere alle en fortsatt god romjul og alt det beste for det nye året!