Hva hjelper hunden din på nyttårsaften?

Hva hjelper hunden din på nyttårsaften?

Nå er det bare dager igjen til det smeller og det er på høy tid å tenke gjennom hvordan du best kan hjelpe hunden som er redd raketter, slik at kvelden blir best mulig for alle og utfordringen ikke blir verre til neste år.

Demp inntrykk

Hvor i huset hører du minst av lyder utenfra? Kanskje et bad med murvegger eller i kjelleren? Dette er stedet hvor hunden bør få oppholde seg når det smeller ute. Steng for vinduet og sett på musikk for å minimere lyd og lys utenfra. Gjør gjerne klart et gjemmested på dette rommet, som du gjør kjent for hunden i dagene før ved å legge godbiter og leker her. Når man blir skikkelig redd er det å gjemme seg en strategi som kan hjelpe mange hunder til å føle seg litt bedre.

Er det lov å trøste?

Ja! Du er (forhåpentligvis) hundens beste venn og støtte i hverdagen og når den er livredd trenger den deg mer enn noensinne. Vær sammen med hunden og gi den kos og oppmerksomhet om den ønsker det. Når du selv er rolig og gir hunden nærhet, kan dette være en god hjelp. Noen hunder vil ligge i fred på gjemmestedet sitt, men det er fortsatt viktig at du er der med den. Prøv å late som om det er en hvilken som helst dag – les en bok, se på film eller annet som hjelper deg å fremstå rolig.

Hjelpemidler

For hunder som ikke har utviklet lydfobi, men som er redde eller skal oppleve nyttår for første gang, finnes det mange støttende hjelpemidler som kan gjøre kvelden bedre for dere. Disse får du hos veterinær eller i dyrebutikk uten resept.

    Kosttilskudd: Beroligende kosttilskudd demper frykt og hjelper hunden å mestre det lettere. Vanlige virkestoffer er tryptofan, teanin, kasein/colostrum og b-vitaminer. Det finnes også egne tørrfôr som inneholder disse stoffene. Bør startes på noen dager før for best effekt.Feromoner: En kopi av hundens eget beroligende «duftsignal» som hjelper hunden å kjenne seg trygg. Finnes som halsbånd, spray og diffuser som du setter i stikkontakten. Bør startes på noen dager før, spesielt diffuseren som skal ha tid til å spre seg i rommet.Thundershirt: En tett omsluttende vest som bygger på prinsipper fra humanpsykiatri. Bør tilvennes på forhånd.

For hunder med lydfobi eller sterk angst for lyder må man ofte bruke reseptbelagt medisin som man får hos veterinæren. Husk at man skal teste medisinen på forhånd mens hunden er rolig, det hjelper derfor ikke å komme innom dyreklinikken på selve nyttårsaften.

Bli trygg på lydene

Når vi har kommet så tett opptil nyttårsaften er det ikke så mye man kan gjøre når det kommer til trening. Men når årsskiftet først er gjennomført har du et år på deg til å hjelpe hunden din. Det aller beste er nemlig å hjelpe hunden til å forbinde lydene med noe annet enn frykt og angst, slik at den slipper å være redd. Dette tar tid, men viser god til svært god effekt på nesten alle hunder. Først må man gjøre hunden vant til å høre lydene uten å reagere. Finn lyden av raketter på nett eller cd og start på det laveste nivået, slik at hunden kan høre lyden uten å bli redd. Spill av noen minutter hver kveld. Skulle hunden vise tegn på stress eller frykt avbryter du straks og finner en måte å gjøre lyden enda lavere på neste gang. Øk så gradvis i lydnivået, så sakte at hunden hele tiden er avslappet til lydene som kommer. Når dere har kommet opp på et lydnivå tilsvarende nyttårsaften og hunden fortsatt er helt trygg, kan du lære hunden å assosiere lyden med noe den liker, som godbiter, lek o.l. Hver gang lyden kommer skjer det noe gøy!

Lykke til og de beste ønsker for det nye året!